Mozaic decorativ cu efect dinamic
RO | FR | EN
Mozaic 3D

Mozaicul 3D este un proiect care a pornit de la ideea modernizării conceptului actual de mozaic - considerat în prezent doar ca o artă decorativă - prin informatizarea completă a procedeului de fabricare și asamblare, aplicând mai multe tehnologii inovatoare brevetate de firma franceză - Mosaique Dynamique.

Produsul nostru reprezintă îmbinarea mozaicului cu fotogravura în beton. Soluția de asamblare brevetată de societatea noastră permite producerea de mozaic personalizat de către client (culoare, formă, grosimea îmbinărilor dintre piese), rapid și fără intervenția manuală a operatorilor pentru decupare, lipire.

Procedeul de fabricare va permite generarea de piese de mozaic de talie mult mai mică față de standardele actuale(de la 4 la 10 mm), ceea ce va permite producerea de mozaic de calitate superioară, cu efect fotorealist ridicat. Este posibilă de asemenea și fabricarea de piese la cerere, una câte una, ceea ce va da o mare flexibilitate în producție și design.

Piesele de mozaic sunt presate și colorate în masă, oferind o mai mare garanție a rezistenței în timp.

Mai mult decât atât, față de piața actuală, piesele noastre de mozaic vor avea adâncimi diferite în funcție de poziția lor. Aceste caracteristici noi adaugă un număr mare de posibilități ce vor fi explorate.

Este posibilă crearea unor efecte de auto-umbrire al mozaicului și de asemenea de a-l face reactiv la poziționarea observatorului. În acest fel vedem o imagine diferită în funcție de proveniența sursei de lumină îndreptată spre mozaic.
Obiectivul acestui produs este de a transforma o imagine digitală(fotografie, desen, ornament, simbol, etc.) în mozaic de înaltă calitate, fără a fi limitați de culoare sau dimensiune, ceea ce conferă o gamă largă de efecte optice. Sistemul nostru de mozaic se dorește a fi o nouă tehnică arhitecturală, în rândul diverselor arte decorative, cum ar fi mozaicul tradițional artizanal, pictura murală de frescă, fotogravura, basorelieful.


Conceptul de mozaic dinamic sau mozaic 3D

La fel ca orice alt relief, intensitatea randării fotogravurii este puternic legată de raportul de umbră şi lumină de pe faţadă. O lumină laterală accentuează vizibilitatea față de o iluminare frontală sau a unei poziţionări la umbră. Acesta este motivul pentru care ciclul solar produce o variaţie de efecte pe faţadă. În interior, putem genera acest efect prin utilizarea unei iluminări artificiale.
Suprafaţa în relief a fotogravurii generează o imagine a unui motiv unic cu efectele sale de umbră şi lumină. Orientarea canelurilor sau a conurilor către sursa de lumină (dinamică) şi poziţia observatorului permite determinarea gradului în funcţie de care motivul va deveni vizibil. În cazul unei incidenţe oblice a luminii, lungimile de umbră se formează în funcţie de profunzimea canelurilor, ele generând părţile negre ale imaginii. Pornind de la poziţia perpendiculară sau a unei poziţii de observare opusă, motivul devine vizibil.


Începând cu o poziţie de observare în aceeaşi direcţie cu incidenţa luminii, zonele de umbră vizibile sunt diminuate. Cu acest efect, motivul este mai puţin contrastat. Dacă unghiul de observare este mai ascuţit decât unghiul de incidenţă a luminii, motivul va apărea « negativ ».
În cazul unei incidenţe a luminii perpendiculare cu planul obiectului, nu se va forma nici o umbră în caneluri. Nici o poziţie de observare nu va permite atunci să se vadă motivul.